"Pomysłów na nudę bez liku - czyli jak nie dostać kociokwiku" cz. 15

Witajcie Kochani w ten piękny słoneczny dzień!

Z racji, że Święta Wielkanocne zbliżają się do nas wielkimi krokami, dziś upieczemy razem pyszne ciasto cytrynowe. Nie będzie to danie FIT, ale Święta Wielkanocne są tylko raz w roku 😊

Zachęcam Was, byście razem z rodzicami, opiekunami, dziadkami wspólnie w ramach relaksu przygotowali ten aromatyczny deser.

Do dzieła!

Czego będziemy potrzebować:

- 170 g masła

- 170 g cukru

- 200 g mąki

 - 3 jajka

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki mleka

- cytryna

- dodatkowo 100 g cukru na sam koniec

* dobrze, by produkty były w temperaturze pokojowej

Sprzęt:

- mikser

- foremka "keksówka" lub inna (u mnie 35x12 cm)

- miski

- sitko

- tarka o drobnych oczkach

- szpatułka

Przygotowanie:

  1. Przygotuj miskę lub garnek, włóż do niego cytrynę i zalej wrzącą wodą (zalecane wsparcie osoby dorosłej). Po upływie ok. 1 minuty wyjmij owoc z wody.
  2. Mąkę i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia umieść w misce i wymieszaj. Przygotuj drugą miskę, połóż na niej sitko i wsyp tam mieszankę produktów sypkich, a następnie przesiej całość. Odstaw.

*to nam się przyda później ;)

  1. Jajka wbij do małej miseczki.

*będzie Ci dzięki temu łatwiej od razu je przelać do miksowanej masy.

  1. Używając tarki, zetrzyj skórkę z cytryny do pustego naczynia.
  2. Umieść masło i cukier w misce, całość miksuj aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Przelej jajka do masy i kontynuuj miksowanie aż do połączenia wszystkich składników.
  4. Dodaj skórkę z cytryny i dalej mieszaj.

*gdy skończysz, odłóż mikser, bo teraz potrzebna nam będzie łyżka/szpatułka

  1. Mieszankę mąki i proszku do pieczenia wsyp do masy, dolej 2 łyżki mleka i całość mieszaj łyżką, aż do momentu gdy połączą się składniki. Nie dłużej.
  2. Foremkę posmaruj masłem i obsyp mąką.

*nadmiar wysyp, niech w środku zostanie tylko to, co się przykleiło do ścianek ;)

  1. Ciasto przelej do formy
  2. Piekarnik nagrzej do 160 C i piecz ciasto przez 45 minut.
  3. Do niedużej miski wsyp 100 g cukru.
  4. Cytrynę przekrój i wyciśnij z niej sok; wlej go do cukru i całość wymieszaj.
  5. Po wyjęciu ciasta, od razu podziurkuj jego powierzchnię patyczkiem do szaszłyków. Wymieszaj dobrze raz jeszcze miksturę cytrynowo cukrową i nasączaj ciasto. Łyżka po łyżce.

*Poczekaj aż pierwsza porcja wsiąknie i dopiero wtedy polewaj kolejną. 

  1. Wyjmij ciasto z foremki, gdy ostygnie ...

i zajadaj :)

Koniecznie pochwalcie się swoimi wypiekami!