Pierwszy dzień Majówki był słodki. W ramach zajęć projektowych „Naturalna słodycz” upiekliśmy ciasto czekoladowe i ciasto amerykańskie zwane popularnie brownie.
Ciasta powstały na bazie gorzkiej czekolady, która ma wyborny smak oraz pomaga
w myśleniu, dodaje energii, wzmacnia serce i poprawia humor. Udało nam się przemycić trochę słodkiej przyjemności w białej czekoladzie.
W środę drugiego dnia w ramach Dyskusyjnego Klubu Filmowego obejrzeliśmy film
pt. „Mały książę” z 2015 roku. Jest to na nowo zekranizowana, ponadczasowa historia na podstawie książki o tym samym tytule, którą napisał Antoine de Saint – Exupery.
Powieść jest historią księcia, natomiast fabuła filmu oparta jest na historii dziewczynki, której życie opiera się na nakazach i zakazach matki. Dziewczynka jest samotna, ale udaje jej się zaprzyjaźnić z pilotem, który jest postacią łączącą książkę z filmem.
Historia opowiedziana w filmie uczy nas, aby pozostać jak najdłużej w świecie dzieciństwa i nie spieszyć się zanadto w dorosłość.
W piątek rozwijaliśmy wyobraźnię i zdolności artystyczne na zajęciach plastycznych i rękodzielniczych. Powstała plansza do gry „Ślimak”, która ma uniwersalne zastosowanie. Na jej bazie można wymyślać różne gry z wykorzystaniem wyobraźni i tężyzny fizycznej. „Ślimak” po raz pierwszy rozwijał kreatywność dzieci i dorosłych na Festiwalu Grzesiuka 2018 w Parku Sieleckim na Mokotowie.
Za oknem ciepło i słonecznie, to nas zainspirowało do zrobienia wakacyjnej biżuterii. Pierścionki i bransoletki będą ozdobnym dodatkiem do letnich kreacji.