W środę 25. lutego 2015r. wybraliśmy się w kulinarną podróż do Japonii. Pod kierunkiem Pani Magdy Wieczorek – byłej podopiecznej Ogniska „Starówka” uczyliśmy się sztuki robienia SUSHI, tradycyjnej potrawy japońskiej, składającej się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, sera.
Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych.
Nasze sprytne ręce nauczyły się tego dnia skręcania czterech rodzajów sushi:
HOSOMAKI, które powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zawijania używa się bambusowej maty – w ten sposób powstaje rulon, który kroi się następnie na mniejsze kawałki, przy czym ich długość powinna być mniejsza od średnicy.
FUTOMAKI, to większe kawałki sushi , które podaje się w sposób dekoracyjny – z wystającą sałatą, ogórkami, tworzącymi coś na kształt korony, z większą ilością składników.
CALIFORNIA, to rodzaj sushi z ryżem na wierzchu, a algą zwiniętą w środku, razem z warzywami i rybą lub owocami morza, często otoczone prażonym sezamem.
NIGIRI czyli sushi formowane w dłoni. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza.
Dużo radości i łez dało nam kosztowanie zielonego chrzanu wasabi. Wymiękali nawet najwięksi twardziele. Wszędzie unosił się zapach octu ryżowego i szczypiącego wasabi. Na sushi tego dnia skusiły się nawet największe ogniskowe niejadki, a niektórzy odkryli swój nowy przysmak.
Lubimy takie podróże!
Składamy serdeczne podziękowania
za pomoc w organizacji warsztatów: wypożyczenie rice cooker’a, mat i sponsoring wybranych produktów Panu Jackowi Rybińskiemu i Adriannie Jara z Restauracji SUSHI LOVE, a w szczególności Pani Magdalenie Wieczorek, która od 10 lat zajmuje się zawodowo tworzeniem sushi i była tego dnia naszym Master Chefem!