„Pomysłów na nudę bez liku- czyli jak nie dostać kociokwiku” cz. 10

 

Cześć Kochani !!!

 

Witam w 10 już wydaniu naszych pomysłów bez liku, a jednocześnie w pierwszym wydaniu tego tygodnia.

Dziś mamy dla Was kolejny pomysł, jest to przepis na marchewkowe muffinki J

Zdrowe muffinki ? Na dodatek z marchewką ? Wydaje się prawie nie możliwe, a jednak to prawda. Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne.

Marchewkowe muffinki to niezły sposób na przemycenie witamin pod postacią smacznego deseru. Marchew ma wiele korzystnych właściwości nawet jeśli poddana jest obróbce termicznej nie traci swoich właściwości. Przejdźmy więc do konkretów, czyli jak je przygotować ?

Pamiętaj tylko o jednym wykonaj je z kimś wspólnie, podobno wtedy lepiej smakują, zabierz mamę, tatę, innego opiekuna. Wykonaj je wspólnie z dzieckiem, ruszajcie w kulinarną podróż wspólnie.

Potrzebne składniki :

- 4 duże marchewki

- 200 g mąki pszennej ( czyli 1 szklanka)

- 3 jajka

-3/4 szklanki oleju roślinnego

- szklanka cukru trzcinowego ( lub 4 porządne łyżki miodu, ja miałam pod ręką miód)

-opakowanie cukru waniliowego

- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/ 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/4 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka kakao

- ½ łyżeczki imbiru

Przygotowanie :

  1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki oraz silikonowe bądź metalowe foremki na muffinki, a następnie  rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Dokładnie umyj marchewkę pod letnią, bieżącą wodą oraz obierz marchewkę
  3. Dokładnie obraną marchew zetrzyj na tarce.
  4. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kakao, sól, sodę, imbir i cynamon.
  5. W oddzielny naczyniu, przy użyciu miksera, utrzyj jajka z cukrem lub miodem. Dolej olej oraz dodaj do naczynia startą marchewkę.
  6. Połącz składniki z obu misek i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  7. Przygotowuj foremki wysmaruj je masłem oraz bułką tartą lub kaszą manną.
  8. Do przygotowanych foremek, przełóż ciasto, wypełnij ciastem ¾ foremki ( pamiętaj że ciasto urośnie) i włóż do piekarnika na 20-30 min w temp 200 stopni.
  9. Muffinki po przestygnięciu przełóż na talerz

Gotowe !

Teraz możecie się nimi zachwycać. Dajcie znać jak wam wyszły ;) Podzielcie się zdjęciami czekamy. A może macie inny przepis na zdrowszą wersję mufinek? J