19 października odbył się kolejny wyjazd w projekcie Fundacji “Kuchnia” o nazwie “Mazowieckie smakołyki”. Wycieczka do Szwelic była pierwszą, w której wzięło udział nasze Ognisko i z radością stwierdzamy, że nie możemy się doczekać następnej!
Mieliśmy możliwość poznania przemiłych Pań ze Stowarzyszenia “Szwelice” i stworzenia razem z Nimi kartoflanych zawijasów, dania, które dzięki Ich pracy, znalazło się w programie Kultury Ludowej i Tradycyjnej prowadzonym przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Uczestnicy wycieczki mieli za zadanie przeprowadzić krótkie wywiady z Paniami ze Stowarzyszenia i dowiedzieć się czegoś więcej. Udało nam się zapytać o to, skąd znają przepis, czy często przygotowują to danie i czy lubią je jeść. Odpowiedzi na te pytania można będzie znaleźć w krótkiej publikacji, którą po skończonym projekcie przygotuje Fundacja „Kuchnia”.
Bawiliśmy się świetnie przygotowując zawijasa. Zjedliśmy go ze smakiem, a na koniec udało nam się jeszcze zobaczyć zabytkowy kościół w Szwelicach. Dowiedzieliśmy się, że jest niezwykle oryginalny i wyjątkowy, gdyż w całości zbudowany jest z głazów kamiennych.
Nie możemy się doczekać kolejnego wyjazdu. Następnym razem Jednorożec i zupa dyniowa!