W poniedziałek mieliśmy zajęcia z Prawdziwym Panem Kucharzem. Pan Stanisław wprowadził nas w świat kuchni poprzedzając to wydarzenie wskazówkami na co w kuchni zwracać uwagę, aby było bezpiecznie.
Związaliśmy włosy (co niektórzy), umyliśmy ręce, włożyliśmy fartuchy i rękawiczki - te wkładaliśmy kilkakrotnie- wyczerpaliśmy cały ich zapas - i ruszyliśmy do pracy.
Było suuuuuper !
Nie myśleliśmy, że kuchnia ma tyle tajemnic. Pan Stanisław potrafi wydobywać smaki i chciał sie tą umiejętnością dzielić z nami. Potrawa wyszła wyśmienita, zespół świetnie pracował, Szef był wyrozumiały, ale i wymagający i pracowity. Dzielił się z nami wiedzą, udzielał rad i wskazówek, kierował pracą, podzielił się też również przepisem wg którego przygotowaliśmy curry.
A oto on:
Kurczak curry na 10 porcji:
800g udzików kurczaka b/k
150g cukinii
150g bakłażana
150g papryki zielonej
200g ziemniaków
150g czerwonej cebuli
5 ząbków czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek szczypioru dymki
10 puszek mleka kokosowego
1 łyżka stołowa pasty z tamaryndu
2 łyżki stołowej mieszanki ziół Garam masala
1 łyżeczka do herbaty kurkumy
2 łyżki stołowe curry w pudrze
1/2 łyżki stołowej żółtej pasty curry
100ml śmietany 30%
10 łyżek stołowych brązowego cukru
2szt limonek na sok
3 łyżki st. mąki kukurydzianej
olej kokosowy i roślinny do smażenia
Wszystkie składniki pokroić w grubą kostkę. Smażymy wszystkie stopniowo po trochu z Garam masala mix i czosnkiem. Usmażone wkładamy do wcześniej przygotowanego sosu z mleka kokosowego i żółtego curry. Dodajemy kurkumę i curry w pudrze. Następnie dodajemy pastę z tamaryndu. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Na końcu zagęszczamy mąką kukurydzianą. Podajemy z ryżem lub świeżą bagietką razową i pokrojoną natką i dymką.
Smacznego!
-Stan-*
Dziękujemy Panie Stanisławie ! i pozdrawiamy!