Po ostatnim szkoleniu prowadzonym przez Fundację Miejsce Kreatywne dla kadry CWR RW na temat zachęcania dzieci i rodziców do przygotowywania posiłków zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, poszerzyliśmy wiedzę dotyczącą tego, dlaczego warto jeść kolorowo.
Nie chodzi tu jedynie o estetykę i atrakcyjność potraw, ale o to, z czego powinien składać się każdy posiłek i czym są tajemnicze fitoskładniki. Wchodzą one w skład owoców, warzyw, ziaren, orzechów i nasion roślin strączkowych i odpowiadają za określone kolory. Wspomagają zdrowie człowieka, działają antyoksydacyjnie, odkwaszają organizm i wspierają system immunologiczny.
Zainspirowani nowymi doświadczeniami postanowiliśmy pokolorować nasze ogniskowe talerze tym razem zgodnie z zasadą proponowaną przez prowadzących szkolenie, a przy okazji przekazać wychowankom ogniska trochę wiedzy na temat zasad podziału talerza na 4 "sekcje": owoców, warzyw, białek i węglowodanów. Równocześnie podczas posiłku na talerzach pojawiło się 5 kolorów, z ktorych każdy odpowiada za określone obszary: biały- za wzmocnienie kości, czerwony- za zdrowe serce, pomarańczowy- wzmacniający odporność, fioletowy- wzmacniający mózg i zielony- na dobry humor.
Było smacznie !
ps. czy piliście już koktail z soku jabłkowego i swieżego szpinaku- my to robiliśmy to zimą- daliśmy wszyscy radę :-)