Drugi tydzień marca 2018 roku w naszym Ognisku możemy nazwać
tygodniem kulinarnym.
W poniedziałek grupa młodsza wraz z wolontariuszem Danielem przygotowała
dla nas popcorn. Prażona kukurydza była smacznym przerywnikiem w odrabianiu lekcji
i dostarczyła energii do pracy na zajęciach plastycznych i muzycznych. Czy popcorn jest zdrowy tego nie zdołaliśmy jeszcze ustalić, ale wiemy, że zdania naukowców i dietetyków w tej sprawie są podzielone.
We wtorek Pan Stanisław przygotował dla nas przepyszny obiad. Były to udka w chrupiącej panierce jak w KFC, frytki i surówkę z białej kapusty. Wszystkim danie to bardzo smakowało.
W środę Michał, Kuba i Daniel po raz drugi zaserwowali nam gofry. Zrobili gofry kakaowe
i waniliowe. Podawali z cukrem pudrem i bitą śmietaną.
W piątek odbyły się w Ognisku międzykulturowe warsztaty kulinarne prowadzone przez Stowarzyszenie Interwencji Prawnej w ramach projektu „Dzieci w międzykulturowej Warszawie”. Spotkaliśmy się z Panią Luizą, która pochodzi z Czeczenii. Wspólnie przygotowaliśmy czeczeńskie kluski, zwane gałuszkami z twarogiem, szczypiorkiem
i klarowanym masłem. Poznaliśmy także tradycje kulinarne i obrzędy związane z biesiadowaniem w Czeczenii.
Czas ten spędziliśmy przyjemnie. Mały i duży znalazł w kulinarnym kalejdoskopie swoje ulubione smaki :-)