We wtorek 31 marca 2015 roku odbył się w naszym Ognisku uroczysty posiłek wielkanocny. Wszyscy odświętnie ubrani zasiedliśmy do stołu nakrytego białym obrusem i udekorowanym wiosennymi kwiatami oraz kolorowymi pisankami. Ciocia Jola złożyła wszystkim życzenia z okazji Świąt. Podzieliliśmy się symbolicznie jajkiem położonym na osobnym talerzu i pokrojonym w ćwiartki, posypanym solą i pieprzem zgodnie z polską tradycją. Hitem naszego świątecznego posiłku były krewetki królewskie przygotowane przez ciocię Anetę. Dla większości dzieci był to pierwszy kontakt z tą potrawą (smakowy lub wzrokowy), ale najważniejsze, że w Ognisku odbyła się pierwsza krewetkowa degustacja. Nie zabrakło też na naszym stole pysznych i zdrowych sałatek, które dostajemy od wielu lat od zaprzyjaźnionego sponsora. Nie zabrakło słodkich bab. Czy wiecie, że wielkanocne drożdżowe baby po raz pierwszy były pieczone w Polsce pod koniec XVII wieku. Za panowania króla Stanisława Augusta Poniatowskiego babki rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji.
Na zakończenie przybył do nas wielkanocny zając ze słodką niespodzianką.