W czwartek 9 czerwca 2016 z Panem Stanisławem wybraliśmy się w kulinarną podróż do Chin. Na zajęciach kulinarnych przygotowaliśmy kurczaka z warzywami, kiełkami fasoli Mung, pędami bambusa i grzybami Mun oraz makaronem ryżowym. Dowiedzieliśmy się, że chińskie potrawy są zdrowe i małokaloryczne, więc młodzież dbająca o zdrową sylwetkę mogła bez poczucia winy zjeść dokładkę. Potrawa smakowała także młodszym dzieciom, które jadły ją po raz pierwszy. Zauroczeni i zachwyceni degustowaliśmy orientalną potrawę.
Czy wiecie, że
- makaron ryżowy Tao Tao powstaje z naturalnych składników: maki ryżowe i wody. Jest lekkostrawny i nie zawiera cholesterolu ani tłuszczu
- kiełki fasoli Mung w smaku przypominają nasz polski groszek, kiełki są bogatym źródłem wielu substancji odżywczych i witalnych oraz błonnika
- pędy bambusa choć kojarzą się nam z filmami przyrodniczymi i misiem Pandą to są one doskonałym dodatkiem do potraw, zawierają białko, węglowodany, potas i niewwielkie ilości tłuszczu, w Chinach bambus jest symbolem długowieczności
- grzyby Mun zawierają cenne związki , minerały, białko, wapń, potas, magnez, są niskokaloryczne, zawierają mało węglowodanów i tłuszczu.
Były to nasze ostatnie zajęcia kulinarne w tym roku szkolnym.
Serdecznie dziękujemy Panu Stanisławowi za kulinane podróże dookoła świata.