W piątek 17 kwietnia w Ognisku „Starówka” – w strefie starszych - odbyły się kolejny raz warsztaty kulinarne. Naszymi gośćmi byli studenci z organizacji AIESEC KIDS z trzech krajów: Gruzji, Chin, Iranu oraz studentka Agnieszka, która była naszą tłumaczką. Wspólnie przygotowaliśmy irańską sałatkę owocową z jogurtem. Gotowaliśmy złotą fasolę, do której w Chinach dodaje się dużo cukru. Potrawa ta jest dodatkiem do obiadu. Poza tym mieliśmy okazję spróbować jednej z najbardziej znanych i tradycyjnych potraw gruzińskich – chaczapuri. Jest to chleb z twarogiem, a wyglądem i smakiem przypomina pizze. Naszym podopiecznym ta potrawa szczególnie smakowała. Były dokładki, a z talerzy szybko wszystko zniknęło.
W kuchni panowała bardzo pracowita atmosfera. Każdy czymś był zajęty: krojenie, pieczenie, mieszanie, ugniatanie ciasta. Poza typowymi kuchennymi czynnościami mieliśmy czas, żeby bliżej poznać naszych gości i ich kulturę. Najwięcej dowiedzieliśmy się o Chinach – ludności, położeniu geograficznym, miastach i najważniejszych zabytkach.
Bardzo dziękujemy studentom za poświęcony nam czas i otwartość.
Mamy niedosyt i chcemy więcej!!!